winter adventure

Geniet van uw reis naar Canada

ervaar deze ongerepte natuur van Noord-British Columbia met Claw Mountain Outfitters Adventure Tours.
Wilderness Tourism in Northern BC

Reisverslag Melva; ervaar de ongerepte natuur van Noord-British Columbia

Canada

De uitgestrekte, ongerepte natuur van noord Brits Columbia (door de ogen van een jonge Zwitserse vrouw)

Na het bezoeken van een dia voorstelling over een trektocht met paarden door de wildernis van noord Canada was het voor mij duidelijk: daar zal en moet ik naar toe! Niets en niemand zou mij daar nog van kunnen weerhouden.

Reisverslag Melva

Base camp Lake

En daar zit ik dan, in een klein vliegtuigje onderweg van Prince George naar Base Camp Lake, samen met 3 andere avonturiers. Na de landing op de bush air-strip worden we hartelijk, bijna alsof we familie zijn, begroet. Het ontvangst comité bestaat uit mensen van Claw Mountain Outfitters (o.a. Sabrina met haar kinderen), maar ook de vertrekkende gasten begroeten ons hartelijk.
We laden onze spullen en de mee ingevlogen proviand op een pick-up en na een korte rit zijn we op het basiskamp aan Base Camp Lake, waar ook de muggen ons begroeten. De prachtige natuur hier is overweldigend; de stilte, de weerspiegeling in Base Camp Lake van de bomen en het omliggende landschap is ongelooflijk mooi. Sabrina bereidt ons een heerlijke maaltijd. Aan het einde van de middag worden we door Tim, de bush-pilot, met een watervliegtuig naar onze bestemming ergens in deze onmetelijke wildernis gevlogen. De vlucht geeft een voorproefje van wat ons te wachten staat: bergmeren, donkerblauw en soms turquoise van kleur, meanderende creeks en rivieren in de dalen, witte berggeiten op een bergtop, sneeuwresten en onaangetaste wouden zover het oog reikt. Nadat het watervliegtuig is geland worden we met een klein bootje opgehaald door Rick en Markus. Zij zijn onze gidsen voor de komende 2 weken. Ze brengen ons over het meer naar de blokhut. De rook van het kampvuur is al te zien. Een stilte die we in onze huidige beschaving niet meer kennen.
’s-Ochtends kruip ik vroeg uit de tent. Wederom wordt ik begroet door de grandioze natuur. Het meer is zo helder dat het landschap zich er in spiegelt, werkelijk prachtig om te zien. Ik was me aan de oever van het meer met het ijskoude water …. daarna ben je absoluut wakker. De opkomende zon schijnt vel op de bergen om ons heen, een wonderschoon, heerlijk warm licht. Na een uitgebreid ontbijt, met koffie, spek, eieren en toast, zoals altijd klaargemaakt op het kampvuur gaan we op pad om de paarden te zoeken die ergens in de buurt rondlopen en zich te goed doen aan wat er zoal groeit. Alle paarden dragen een bel maar Rick weet sowieso waar de paarden zich ongeveer bevinden. Door maagdelijke wouden, over drassige stukken grond dicht bij het meer, langs bomen die door beren zijn gemarkeerd, totdat we op een open plek komen waar de paarden ons van verre aankijken met opgeheven hoofd en gespitste oren.


We hebben een paar dagen doorgebracht aan het meer.

Het vissen was nieuw voor me, maar ik heb een paar keer beet gehad. De anderen hadden meer succes. Op deze manier hadden we steeds heerlijke extra’s bij het eten, sterker nog, het was een delicatesse. Markus gidste ons een van de hogere bergen rond het meer op. In het begin door dichte bossen tot aan de boomgrens, daarna door rotsachtig gebied verder omhoog. Op de top waaide een aangename, frisse bergwind en het adembenemende uitzicht doet je wegdromen. Turquoise kleurige meertjes in allerlei vormen met kronkelende beekjes die deze meertjes van water voorzien. Zelfs onze blokhut aan de andere kant van het meer was vanaf hier boven te zien, zo nietig klein in dit reusachtige bosrijke gebied. Woorden schieten me hier eenvoudig te kort om zoiets moois te beschrijven. Terwijl ik de natuurpracht om me heen bewonder, knabbel ik mijn proviand op, onder andere een mix van amandelen, noten, druiven en smarties, dit alles gezouten, eenvoudig een genot!! Lijkt wel reclame, maar ik heb daadwerkelijk op de terugreis in Prince George een grote zak van deze mix gekocht en meegenomen naar Zwitserland.
De afdaling was behoorlijk stijl met grote brokken steen, daartussen groeide witgele mos, voor de grap hebben we daar van geproefd en het was echt goed te eten, de smaak van champignons maar dan iets zuurder en zeker vol proteïnen. Na te hebben volgehouden op de stenen zijn we weer in de dichte bosrijke begroeiing en ontdekken we in het zand aan de oever van het meer de sporen van een wolf.
Van het meer klinkt het geluid van een buitenboordmotor …. het is Rick, die ons weer terugbrengt naar de blokhut aan de andere kant van het meer.
Na het avondeten bij het kampvuur nodigt Rick me uit voor een kanotocht op het meer. Een onvergetelijke avond. De weerspiegeling van de volle maan in het meer. De sterrenhemel is zo helder met duizenden sterren, de stilte – slechts de druppels van de peddels zijn te horen. In ben opgetogen en gelukkig in deze natuur.
Ik heb heerlijk geslapen en eigenlijk kunnen we allemaal in onze tent blijven liggen omdat het pijpenstelen regent en ook de volgende dag blijft het nat. Daarom blijven we nog hier totdat het weer beter wordt. Het blijft bijzonder in een tent te liggen en de regen aan te horen, zo rustgevend en een soort veiligheid omdat je zelf droog bent. Om allemaal aan de paarden te kunnen wennen hebben we een kleine rit ondernomen in dit enorme woud. Als het weer de volgende dag beter is geworden, pakken we tenten en overige uitrusting tezamen welke dan door Rick en Markus over de pakpaarden wordt verdeeld. Alles moet precies gewogen worden zodat het paard aan beide kanten hetzelfde gewicht draagt, anders zakt de bepakking al gauw scheef tijdens de rit. De bellen worden met mos dichtgestopt zodat ze tijdens de rit niet klingelen. Het is kort na de middag als alle pakpaarden en rijpaarden gezadeld en bepakt zijn. We eten uit onze ‘lunch bags” en daarna vertrekken we. Het is stil en ook de voetstappen van de paarden verstommen op de zachte bodem die bedekt is met mos. Af en toe fluiten opgewonden vogels aan de rand van onze trail om hun nest te verdedigen. We trekken voorbij aan oude, vergane restanten uit de tijd van goudzoekers. Het is een vervallen blokhut aan een beek. Een jonge dennenboom groeit binnenin de hut als ware het een kerstboom, klaar voor als het kerst wordt. Als de wolken plaats maken voor de zon wordt het snel warm. Dat vinden ook de muggen fijn en daarom is het dan ook bijna onmogelijk om kleding te dragen met korte mouwen of pijpen. De muggen moeten iedere warme dag benutten want daar in het noorden overwegen de koude winterdagen. Langs een creek gaat het door een sompig, dicht bos, totdat we een open vallei inbuigen. Links en rechts van ons bergen waarop zich graag Mountaingoats (witte berggeiten) ophouden. Meerdere keren doorkruisen we de creek die door het dal meandert, keer op keer, zowel voor de paarden als voor ons de kans onze dorst te lessen. Hier in het noorden van Canada kan je drinken uit bergbeek of meer. Dit water is zuiverder dan het water dat wij in onze beschaafde wereld drinken, durf ik te beweren. We zien berensporen aan de oever van de beek, we trekken door wonderschone bloemenweiden … vooral de rode “Indian Paintbrush” in het bijzonder vind ik erg mooi. Het dal eindigt met kleine meertjes, de “Twin Lakes”.


De trail voert ons door een dicht bos, langs de steile, rotsachtige oever van het meer.

Af en toe moet Rick, onze gids, afstijgen om een boom uit de weg te ruimen. De paarden lopen sneller, omdat ze weten dat het kamp niet ver meer is. Daar aangekomen nemen we de bepakking van de paarden, doen ze de hobbles om de voorbenen (zodat ze niet te ver weglopen maar desondanks wel kunnen grazen), verwijderen het mos uit de bellen, zodat we ze morgen weer kunnen vinden en laten ze vrij. Voor de paarden is het een genot om over de grond te rollen … daarna zoeken ze het sappige gras op in het dal. Hier zijn we een paar dagen gebleven. Te paard zijn we tot boven de boomgrens de linker kant van het dal op gereden. Door een dicht bos, stijl de berg op. In zulk een dicht bos moeten de paarden dicht langs de dennenbomen schapen en het is niet zelden voorgekomen dat een knie tegen zo’n dennenboom aan gedrukt zou worden als ik niet had opgepast … auw …. Het zijn echt toffe paarden, ze gaan werkelijk dwars door alles heen. Boven de boomgrens hebben we de paarden aan de spaarzame kleine dennenbomen die daar nog groeien, vastgebonden en zijn te voet verder naar boven gegaan. Een uitzicht over oneindige, never ending nature. Natuur die bestaat uit bergen en dalen, bossen, meren en rivieren.
Opnieuw zijn we met de paarden onderweg door het dichte bos als zich het bos opende en we op een reusachtige weide stonden vol met wonderschone bloemen. Het paradijs bestaat dus werkelijk ! Ik heb voor mezelf een rode “Indian Paintbrush” geplukt en in m’n haar gestoken en was simpelweg gelukkig! Beneden in het kamp wachtte Rick, die vandaag niet meegegaan is. Hij heeft zowaar een kleine oven voor ons opgesteld (een opvouwbare van metaal) en alvast lekker opgestookt omdat het behoorlijk koud was geworden en het regende. Zo stonden we met z’n allen om de wankele oven met heerlijk warme koffie in onze handen en hadden diepe gesprekken over God en de wereld, over het leven in het algemeen. Het was laat en pikdonker toen ik m’n tent in kroop. Overeenkomstig ben ik dan ook laat er weer uit gekropen toen alle anderen reeds iets aan het doen waren.


De volgende etappe voert ons voorbij de kleine glasheldere meren door het open, groene maar sompige dal.

Vaak rijden we urenlang door metershoge weide en wilgenstruiken. De paarden houden hier van, op die manier kunnen ze lastige muggen van zich af wrijven. We stoppen bij een waterval en eten onze lunch-bag die we altijd in onze zadeltassen hebben. Zo geniet ik opnieuw van het landschap terwijl ik mijn lievelingsmix met noten en druiven opknabbel. Vandaag een lange rit, we willen tot aan Red Lake rijden. Daar heeft Rick een jachthut waar we ook een paar dagen zullen blijven. Het is heerlijk om zo onderweg te zijn, ik leef in het nu en verspil geen enkele gedachte aan het verleden of de toekomst. Ik ben blij met de kleine dingen onderweg, een kleurrijke paddenstoel, een door ouderdom getekende boom, het oneindige, afwisselende landschap, een eland op de andere oever die in het bos verdwijnt zodra hij ons ontdekt, een kleine opgewonden vogel aan de rand van de trail die wil laten weten “opgelet, hier ben ik de baas”, de verschillende soorten mos, de geur van de dennen als de zon sterk schijnt, of gewoon het “trotten” van de paarden, de wonderschone rode “Indian Paintbrush”, en wellicht zie je een berggeit tegen de bergwand. Dat alles en nog veel meer is toch het mooie in het leven, zo ervaar ik dat in ieder geval. Het zijn de kleine dingen in het leven die ons gelukkig maken.


Vervolgens steken we een bredere, diepere rivier over.

De paarden zijn blij als ze verlost zijn van hun bepakking en lekker op de grond kunnen rollen na de lange dag als vandaag. Ze zijn klaar voor vandaag. Nog geruime tijd grazen ze nog rondom de cabin, likken aan de zoutstenen totdat ze verdwijnen in het bos op zoek naar mals gras aan de oever van de rivier. Wij installeren ons in de gezellige hut en koken het avondeten. Boven de deur hangt een geweer, niet ver daar vandaan zijn de sporen van klauwen van een beer die een keer op bezoek is geweest. Verderop in een hoek staat een radio met behulp waarvan Rick met het basiskamp aan Base Camp Lake kan communiceren. Op de muren staan veel berichten van jagers die hier hebben gebivakkeerd in de afgelopen jaren.
Van hieruit kunnen we de natuur vooral met de kano’s bewonderen. Bevers, elanden, diverse vogels, vissen en af en toe een vlinder. Stroomopwaarts proberen we vanaf een zandbank te vissen. Bij het avondeten hebben we daadwerkelijk verse vis, klaargemaakt in aluminium folie in de hete kolen van het kampvuur …. een waar genot … de koffie kan natuurlijk niet ontbreken …. wat meer heeft een mens nog nodig.

Recent Articles and Books
Want to visit the real nature in Northern BC? Book now!

Nature of British Columbia | Claw Mountain Outfitters Nature of British Columbia | Claw Mountain Outfitters
Nature of British Columbia | Claw Mountain Outfitters
Copyright © 2019 Claw Mountain Outfitters